'Veel terugvordering coronasteun bij ICT-bedrijven'
![UWV-vlag](https://static.agconnect.nl/cropped/d2ea58fc-a8a9-5b97-8865-36ba0e8e39ac/article/d6/8c/d68ccbea-7dfe-4626-ade8-3f416627e7a9/opening_image/opening_image_hero/UWV_0.jpg)
In een jaar tijd hebben Nederlandse bedrijven bijna 7 miljard euro teveel aan NOW-steun ontvangen, blijkt uit onderzoek van Follow the Money (FTM). De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is in lang niet alle gevallen zorgvuldig aangewend, door uitkeerder UWV en door bedrijven die zich hebben aangemeld voor deze vorm van coronasteun.
Miljarden en miljarden
"Er verdween geld in vastgoed, bedrijfsovernames en als reserve op de balans. Hoe krijgen we dat terug?", schrijft het financiële medium vandaag. Dit op basis van onderzoek tussen maart 2020 en maart 2021, waarin het UWV in totaal 17,7 miljard euro aan steun heeft uitgekeerd. "Dit bedrag kan nog verder oplopen omdat de voorgeschoten bedragen uit de vijfde en laatste NOW-ronde nog niet zijn gepubliceerd door het UWV", schrijft FTM.
Een deel van de bedrijven dat te veel uitgekeerde NOW heeft ontvangen, heeft dat al teruggestort in de eerste tranche (NOW 1). Dat betreft 60.000 bedrijven en een totaalbedrag van een half miljard euro. Daarnaast moeten 90.000 andere bedrijven nog hun definitieve gegevens aanleveren, waarmee naar verwachting nog eens driekwart miljard euro teruggaat die in de eerste NOW-ronde is uitgekeerd.
Fraude en pessimisme
FTM meldt dat daarmee slechts de helft wordt bereikt van de 2,5 miljard euro die bij NOW 1 ten onrechte is uitgekeerd. In totaal gaat het volgens FTM om bijna 7 miljard aan te veel toegekend geld. Naast frauduleuze praktijken, waarvan FTM een showroomaankoop door een uitzendbureau belicht, gaat het ook om verkeerde opgaven van ondernemers. Zij hebben - al dan niet bewust - een te pessimistisch beeld geschetst van de impact die de coronacrisis heeft op hun bedrijfsvoering.
Dit geldt voor onder meer bedrijven in de ICT-sector, die een te ruime inschatting van hun omzetverlies hebben opgegeven. Deze constatering nu strookt met berichtgeving van begin juli naar aanleiding van een publicatie door drie ambtenaren van het ministerie van Financiën. Gemiddeld moet in de ICT-sector 60% van de eerste NOW-steun worden terugbetaald, zo meldde economenblad ESB. Dat betreft de periode maart tot mei 2020. In de periode van juni tot en met september vorig jaar gaat het om 43%.
2022 en 2026
FTM noemt ICT nu naast Dierenartsen, financiële dienstverleners en ingenieurs als sectoren waar een groot deel van het voorschot moet worden teruggevorderd. De omzet daar is namelijk niet heel hard gezakt tijdens de coronacrisis. Het UWV moet de NOW-subsidies nog definitief berekenen. Dat gebeurt voor NOW 4 vanaf januari 2022. Te veel betaald geld hoeft in sommige gevallen pas in 2026 te worden terugbetaald, want dan zal de totale afrekening pas bekend zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee