Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft-cloud lekte broncode van klanten

Cloud- en softwareleverancier Microsoft heeft sommige klanten een lek bezorgd waarbij broncode van zelf ontwikkelde applicaties zijn uitgelekt. De Azure App Service for Linux blijkt standaard bij gebruik van 'Local Git' broncode van apps in een publiek toegankelijke map te hebben geplaatst. Kwaadwillenden hebben hier al misbruik van gemaakt, stelt de ontdekker.
Microsoft Azure logo

Dit datalek van broncode en mogelijk ook gevoelige informatie zoals inloggegevens, is begin oktober verantwoord gemeld bij Microsoft. Die leverancier heeft het onderzocht en uiteindelijk gefixt, om het afgelopen week wereldkundig te maken. De onthulling van de zogeheten NotLegit-kwetsbaarheid is vlak voor kerst gedaan, waarbij cloudsecuritybedrijf Wiz in zijn blogpost uitleg geeft over zijn ontdekking.

Bedrijfsgeheimen en inlogs

Applicaties die Microsoft-klanten zelf hebben geschreven in uiteenlopende talen kunnen door dit datalek terecht zijn gekomen in de rootmap voor webcontent. Die opslaglocatie is dan publiekelijk toegankelijk waardoor onbevoegde buitenstaanders bij die broncode kunnen komen. Het gaat om applicaties geschreven in PHP, Python, Ruby of Node die dan door klanten zijn uitgerold naar de Azure-dienst voor webapps via de optie 'Local Git'.

Volgens ontdekker Wiz zijn openbaar gemaakte .git-mappen een vaker voorkomend beveiligingsprobleem. Veel gebruikers doen dit zonder het zelf te beseffen. "Kwaadaardige partijen zijn het internet constant aan het scannen op blootgestelde Git-mappen waaruit ze bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom kunnen verzamelen", schrijft het Wiz Research Team. Naast broncode kan zo'n map van ontwikkeltool Git ook wachtwoorden en toegangstokens voor andere apps of online diensten bevatten.

Beloning voor bugmelding

De beveiligingsonderzoekers van Wiz hebben de fout in Microsofts cloudcode ontdekt op 12 september 2021, maar deze terug weten te traceren naar september 2017. Het Wiz Research Team heeft de NotLegit-bug in oktober gemeld en daarna in overleg met het Microsoft Security Response Center (MSRC) en het ontwikkelteam voor Azure App Services aangepakt. Microsoft heeft een bug bounty van 7.500 dollar toegekend aan Wiz.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in