Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid
Meerdere ministeries plus voertuigenautoriteit RDW, inlichtingendienst AIVD en privacytoezichthouder AP voeren een onderzoek uit naar Chinese elektrische auto's in verband met de nationale veiligheid. Deze analyse voor cybersecurity wordt gedaan nadat de Tweede Kamer daar in april om heeft verzocht. De eerste resultaten van het brede, interdepartementale onderzoek moeten voor het einde van dit jaar komen.
"Momenteel worden de specifieke onderzoeksvragen voor de uitvoering van deze analyse vastgesteld, waaronder op het gebied van sabotage en spionage", luiden antwoorden op Kamervragen over de status van de Nederlandse analyse. Deze beantwoording komt van drie ministers: die voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, die van Buitenlandse Zaken, en die van Infrastructuur en Waterstaat.
'Op korte termijn'
De Kamervragen komen van CDA-lid Derk Boswijk die in april een motie hierover heeft ingediend, samen met D66'er Jan Paternotte en VVD'er Thom van Campen. Die motie is toen unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Het verzoek aan de regering was om op korte termijn een analyse te maken van de risico's van Chinese elektrische auto's voor de nationale veiligheid.
Korte termijn lijkt een relatief begrip te zijn, maar het onderzoek wordt wel serieus uitgevoerd. "De uitvoering van motie Boswijk c.s. wordt breed interdepartementaal opgepakt. Deelnemende partijen aan de technische en beleidsmatige werkgroepen zijn de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Justitie en Veiligheid, Defensie, alsmede voertuigenautoriteit RDW, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)", aldus de antwoorden nu op Kamervragen.
Risico, beleid, mitigeren
Daarbij wordt er eerst een risicoanalyse gedaan, waarna er een beleidsmatige analyse zal plaatsvinden. Vervolgens moet er worden gekomen tot "opties om deze eventuele risico’s te mitigeren", schrijven de drie bewindspersonen van het nieuwe kabinet Schoof 1. "Voor het einde van het jaar zal de Kamer worden geïnformeerd over de eerste resultaten van deze werkgroepen."
Naast dit eigen onderzoek naar cyberveiligheid van elektrische en dus connected auto's van Chinese herkomst, kijkt de Nederlandse regering ook naar de Verenigde Staten. Daar wordt namelijk al een kritische blik geworpen, waarbij er geruchten zijn over een aankomend verbod voor Chinese autosoftware en -systemen.
Internationaal overleg
Eind juli is er een internationale bijeenkomst geweest waarin de Amerikaanse overheid de risico’s voor de nationale veiligheid heeft besproken van dergelijke software. Die bijeenkomst was met bondgenoten en marktleiders. Nederland heeft deelgenomen, bevestigen de ministers nu, maar de inhoud van de besprekingen wordt niet gedeeld. "Dit was een vertrouwelijke bijeenkomst."
De uitkomst van de Amerikaanse analyse en daaruit voortkomende maatregelen worden door Nederland "met belangstelling gevolgd". Maar, zo geven de ministers aan, Amerikaanse conclusies en eventuele sancties worden niet automatisch overgenomen.
Eigen koers Europa?
"Nederland maakt een eigenstandige afweging met inzet van onze eigen nationale veiligheidsanalyses, -maatregelen en bijbehorend instrumentarium. Voor het maken van een goede analyse heeft Nederland vanzelfsprekend doorlopend contact met andere landen, waaronder de VS." Verder loopt er ook een lijn naar de Europese Unie "om eventuele maatregelen in Europees verband te bepleiten".
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee