Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft gebonden aan ARM-deal met Qualcomm'

Microsoft en Qualcomm zouden een exclusiviteitsdeal hebben voor Windows op ARM-processors. Deze overeenkomst verhindert Microsoft van het draaien van Windows op apparaten met ARM-chips van andere fabrikanten. Dit omvat naast MediaTek ook Apple die met zijn zelfontworpen M1-processors hoge prestatieniveaus neerzet, ook met virtualisatie en emulatie.
Terry Myerson
© Microsoft
Microsoft

De tot op heden geheim gebleven deal tussen Microsoft en Qualcomm wordt gemeld door technieuwssite XDA-Developers, die zich baseert op anonieme bronnen. De overeenkomst voor exclusiviteit van Windows' ARM-variant op Qualcomm-chips zou 'binnenkort' aflopen. Het is nog onbekend of dat een kwestie van maanden, kwartalen of langer is.

Verse ARM-concurrentie?

Ondertussen zou Qualcomm-concurrent MediaTek al wel bezig zijn een eigen ARM-chipset te ontwikkelen voor Windows on ARM (WOA). Verder gaan er sinds begin vorige maand geruchten rond dat Microsoft samenwerkt met AMD aan een krachtige ARM-processor voor laptops. Dat kan ook Microsofts eigen Surface-apparaten omvatten. De huidige reeks Surface-modellen met ARM-chips zijn voorzien van een Qualcomm-ontwerp dat in samenwerking met Microsoft is aangepast.

Enkele jaren terug heeft Microsoft met eerdere Surface-tablets al ARM-chips van Nvidia gebruikt. Die apparaten, met onder meer de functionele beperkte RT-uitvoering van Windows, zijn nooit breed aangeslagen. Naast gebrek aan apps speelde daar ook tegenvallend prestatieniveau een rol. Moderne Windows-apparaten met ARM-processors, zoals de Surface Pro X, presteren beter maar overtuigen reviewers nog steeds niet.

'Qualcomm inside' Samsung

Hetzelfde geldt voor WOA-apparaten van andere pc-fabrikanten, inclusief zeer recente met Windows 11 erop. Die tablets, laptops en convertibles zijn tot op heden uitgekomen met Qualcomm-chips. Dat zou dus te wijten zijn aan de exclusiviteitsdeal van Microsoft met die ARM-chipproducent.

Dit kan ook verklaren waarom Samsung in zijn ARM-laptops met Windows ook Qualcomm-chips gebruikt. De Zuid-Koreaanse laptopleverancier is niet alleen fabrikant van laptops, tablets en smartphones maar maakt ook zelf ARM-chips. Die eigen Exynos-chips zijn echter niet gebruikt in zijn ARM-apparaten met Windows 10.

Apple-voorsprong en app-emulatie

De Microsoft-AMD ARM-chips die volgens geruchten nu in ontwikkeling zijn, zouden niet alleen een alternatief voor Qualcomm vormen. Ze zouden ook een aanmerkelijk hoger prestatieniveau bieden. iPhone- en Mac-maker Apple heeft al aangetoond dat het ARM-platform flinke ruimte heeft voor prestatiesprongen. De zelfontwikkelde Apple-chips voor ARM-Macs, gebaseerd op het ontwikkelwerk voor iPhone-chips, bieden indrukwekkende prestaties.

Daarbij is ook het gevirtualiseerd draaien van Windows' ARM-uitvoering opvallend vlot, inclusief het geëmuleerd draaien van reguliere x64 Windows-apps. WOA heeft namelijk ingebouwde voorzieningen voor emulatie van x64-apps, hoewel dat recent plots exclusief voor Windows 11 is geworden.

Developers van virtualisatieleverancier Parallels spreken in een reactie aan AG Connect van een "waanzinnig prestatieniveau" van de Apple M1-chip. Daardoor draaien apps en zelfs games zeer goed via de combinatie van Parallels-virtualisatie plus Microsoft-emulatie.

Windows-licentiekwestie

Technisch gezien zou de x64-uitvoering van Windows door middel van diepgaande chipemulatie kunnen draaien op ARM-hardware. Alleen heeft zo'n constructie een flinke overhead en kost dus prestaties. Dit is ooit in de praktijk aangetoond met de Virtual PC-software die x86-Windows liet draaien op Macs met PowerPC-processors.

Dat door Microsoft overgenomen pakket kwam compleet met Windows en bijbehorende licentie voor dat besturingssysteem. Gebruik van Windows op ARM-hardware zoals Apple's ARM-Macs kan momenteel alleen met bèta-releases (zogeheten Insider Previews) van Windows. Microsoft biedt vooralsnog geen legitieme licentie voor gebruik van non-bèta Windows op ARM. AG Connect heeft eerder al vragen hierover uitgezet bij de Windows-makers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in