Overslaan en naar de inhoud gaan

Wake up call voor informatieprofessionals

Het wordt alsmaar duidelijker: in de meeste organisaties ondersteunt informatie niet de business, maar ís informatie de business. Dat geldt zo mogelijk in nog hogere mate voor overheidsorganisaties. Organisaties die hun strategische informatiepositie niet gedefinieerd en ingenomen hebben, staan voor zware tijden of zijn al verdwenen.

Frappant is dat de positie van informatieprofessionals in dezelfde organisaties geen gelijke tred houdt met deze opwaardering; in functies als informatiemanager, documentalist, functioneel beheerder e.d. vervullen zij in de eerste plaats een dienende rol. Ze noemen zich graag verbinder, vertaler, tussenpersoon of iets van deze strekking: niet bepaald een afspiegeling van de strategische waarde van informatie. Nu bovendien iedereen kenniswerker is geworden, is deze intermediaire functie nog maar een kort leven beschoren.

Manifest

Klagen dat ze aan de businesskant als ICT-ers worden ervaren en door de ICT-kant als moeilijk en deels overbodig helpt niet. Tijd voor bewustwording van eigen waarde en toekomst! Met het “Manifest voor een informatie- en betekenisrevolutie” beogen wij, naast andere signalen, een ‘wake-up call’ af te geven voor informatieprofessionals. Hiertoe aarzelen we niet om tegen heilige huisjes aan te trappen middels boude stellingen en uitspraken. Dit is geen tijd om voorzichtig te doen. Het is een uitnodiging om zich te bezinnen op een fundamenteel andere positionering, inhoud en werkwijze.

Als we onze professie serieus nemen in het licht van wat op onze organisaties (en maatschappij) afkomt, moeten we samen hierover nadenken en er samen vorm aan geven. Organisaties worden geconfronteerd met een informatielandschap dat uitgebreider dan ooit is: gestructureerd maar vooral ook ongestructureerd in allerhande formats, intern maar ook extern via diverse formele en informele kanalen, etc. Hier liggen het speelveld en de toekomst van informatieprofessionals-nieuwe-stijl: zij zijn de ‘key players’ en gids in deze transitie. Ze nemen het voortouw in het strategisch toegankelijk maken van informatie in welke vorm ook en faciliteren het verantwoord gebruik ervan. Inhoudelijke kennis van het bestaande volstaat niet langer, maar verbeelding van wat zou kunnen omzetten in wat kan. Dit vraagt om mentale flexibiliteit en ‘smoel’. Informatieprofessionals hebben de toekomst, maar dat is een andere dan die van vandaag; ze moeten die zelf creëren. Niet meedoen is geen optie.

Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 1 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
AV
Atilla Vigh 18 april 2024

Het probleem van onze samenleving is het cultuuraspect behoefte aan hiërarchie. Zowel in kleinere als grotere verbanden is er een behoefte aan leiderschap, want "iemand" moet toch besluiten nemen. Mijn stelling is dat 95% van de besluiten volgt uit de inhoud en ook allemaal hamerstukken zijn. Daar valt niet veel "te besluiten". Wat je dan vaak ziet is dat omwille van "macht, ego en wellust" aan ander besluit wordt genomen.
Als we accepteren dat mijn stelling juist is zou het feit dat veel organisaties informatie (hoewel ik meer zou neigen naar gegevens) als het primaire product omarmen, de rollen die te maken hebben met informatieverwerking, een veel prominentere plaats zouden moeten hebben in organisaties. Zo zei iemand ooit tegen me (meer dan tien jaar geleden al) dat banken geen financiële instellingen zijn, maar IT-bedrijven die heel veel data verwerken, dat toevallig over geld gaat. Overheden zou je in die zin kunnen zien als IT-bedrijven die heel veel gegevens verwerken die over persoons(organisatie)gegevens gaan.
De vraag rijst dan wel of het op deze manier kijken naar je organisatie er fundamenteel iets gaat veranderen. Elk organisatie maakt gebruik van gegevens, en van geld en van processen en van logistiek, etc..... Het gaat niet om elk van deze aspecten los, maar juist in relatie met elkaar welke keuze je in alle redelijkheid kan maken en welke besluitvorming dan logischerwijs tot stand komt. Daarbij helpt hierarchie in mijn optiek niet, alleen maar gezond verstand.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in