'250 miljoen nodig om meer studentenstops te voorkomen'
Onlangs herhaalde minister Bussemaker (OCW) in Nieuwsuur dat zij een tijdelijke numerus fixus bij TU-opleidingen niet erg vindt. De 91 studenten die het afgelopen jaar werden afgewezen, kunnen volgens haar best uitwijken naar een andere universiteit of een andere opleiding. Verder herhaalde de bewindsvrouw dat andere opleidingen ook met problemen kampen en dat werkgevers in de technieksector eerst bij zichzelf te rade moeten gaan, aangezien afgestudeerde technici vaak een niet-technisch beroep kiezen.
Tien jaar geleden telden TU’s 32.000 studenten, inmiddels is dat aantal gegroeid naar 53.000. De rijksbijdrage is in dezelfde periode gegroeid van 5500 naar 6700 euro per student per jaar. Volgens de universiteiten is dat onvoldoende om de toenemende aantallen op te vangen.
Bussemaker houdt hand op de knip
Minister Bussemaker is echter niet van plan om de portemonnee te trekken. “Ik kan me niet voorstellen dat ze verrast zijn door de stijgende studentenaantallen. Ze wisten jaren geleden al dat dit eraan kwam”, aldus Bussemaker eerder in de media.
De FME reageerde destijds verbolgen. “Dit is de omgekeerde wereld. De industrie zit te springen om goedopgeleide technici en de instroom gaat eindelijk beter”, reageert FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Nederland loopt het risico dat ze haar toppositie in de wereld kwijt raakt door het nijpende tekort aan techneuten.
Industrie en TU’s slaan handen ineen
In februari van dit jaar werd bekend dat de 4 Technische Universiteiten en ondernemersorganisatie FME een akkoord hebben bereikt over de aanpak van het techneutentekort. De 4TU.Federatie (de TU Delft, TU Eindhoven, de Universiteit van Twente en Wageningen Universiteit) en FME ondertekenden hiervoor een Technologieakkoord. Zij hopen met het pact nog meer studenten te laten kiezen voor een technische opleiding én voor een carrière in de technologische industrie. Daarnaast moet het op de lange termijn de aansluiting tussen de technologische industrie en de technische universiteiten versterken en de (dreigende) numeri fixi tegengaan. Verder worden de komende tijd docenten uit het bedrijfsleven beschikbaar gesteld aan de universiteiten en wordt er meer gedaan aan ‘facility sharing’ (bedrijven uit de technologische industrie stellen ruimtes beschikbaar aan TU’s uit de omgeving).
Ook branchevereniging Nederland ICT is niet te spreken oer de studentenstops in de techniek. Dit collegejaar hebben vijf studies een numerus fixus ingesteld. Volgend collegejaar zijn dit er acht, in 2018 komen er nog vier van de TU in Eindhoven bij, waaronder de studie Technische Informatica. De reden is een tekort aan wetenschappelijke staf en practicumfaciliteiten.
Verder praten na kabinetsformatie
Als straks de kabinetsformatie achter de rug is, willen de universiteiten met meerdere partijen afspraken maken over wat te doen aan het dreigend tekort aan techneuten. "Naast de TU's en het bedrijfsleven denk ik dan bijvoorbeeld aan de SER, aan leden van het nieuwe kabinet en vertegenwoordigers van Economische Zaken. Met die partijen moeten we een overeenkomst zien te bereiken, die vergelijkbaar is met het Energieakkoord dat in 2013 werd opgesteld door zo'n veertig partijen. Zoveel hoeven het er in dit geval overigens niet te zijn", zegt de Eindhovense collegevoorzitter Jan Mengelers.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee