Nog maar 2 maanden voordat digitale toegankelijkheid op orde moet zijn
Op 28 juni dit jaar treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking en zijn bedrijven dus verplicht om aan eisen voor digitale toegankelijkheid te voldoen. Digitale diensten moeten namelijk ook goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. In de praktijk is er nog altijd veel werk te verrichten op dit gebied.
- Lees ook: Toegankelijkheid bij bol

Voor het bedrijfsleven zijn de verplichte toegankelijkheidseisen relatief nieuw. Niet nieuw qua bekendheid, maar qua verplichting. Voor overheden is het niet nieuw meer: daar geldt de verplichting voor digitale toegankelijkheid al sinds 23 september 2018. In de praktijk blijken veel overheidsorganisaties echter nog altijd niet te voldoen aan de wet.
Overheid worstelt nog altijd
Zo voldoet bijna de helft van de overheidswebsites nu aan de wettelijke minimumeisen. Dus nipt meer dan de helft voldoet niet, in april 2025. Dit tegenvallende resultaat komt naar voren uit de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid 2024, opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is wel sprake van vooruitgang: eind 2024 was 49 procent van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk in lijn met de wet. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van een jaar eerder.
Het beeld in het bedrijfsleven is vooralsnog niet veel beter. Vorige week bleek dat niet één van de 300 grootste webwinkels in Nederland voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Eisen die verder gaan dan simpelweg gebruik van grote letters. Eisen die vanaf 28 juni verplicht zijn door Europese regelgeving. Grote merken als HEMA, Coolblue, H&M en HelloFresh hebben hun digitale toegankelijkheid nog niet op orde, blijkt uit het jaarlijkse Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek van digital agency Level Level.
Opgave voor bedrijven
Uit dat onderzoek komt ook naar voren dat het aantal toegankelijkheidsfouten per homepage is toegenomen. Het gemiddelde ligt op 108 stuks, wat een stijging van 17% is ten opzichte van het jaar ervoor, meldde Level Level. Naast het negatieve beeld voor de grote webwinkels plus het toegenomen foutenpercentage is er echter ook een positieve trend.
Voor het eerst in 4 jaar tijd is er een positieve stijging in de toegankelijkheid van de 15 grootste webwinkels van Nederland. Zo scoren 7 webwinkels nu beter in vergelijking met vorig jaar en zijn slechts 3 webwinkels gedaald in score, waardoor zij minder toegankelijk zijn dan vorig jaar. Met oog op de EAA-deadline van 28 juni is er wel sprake van een opgave voor bedrijven. Eind 2022 was er werk aan de winkel, nu is haast nodig.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee