Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tekort aan techtalent gaat nu écht pijn doen'

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is al jaren een probleem, maar gaat nu écht pijn doen. Dat voorspelt de Rabobank in een kwartaalupdate over de sector. De verloopcijfers stijgen en bedrijven klagen dat ze niet genoeg capaciteit hebben om de grote hoeveelheid opdrachten uit te voeren.
werknemers behouden
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

We bevinden ons in roerige tijden, stipt de Rabobank aan in zijn kwartaalupdate. De oorlog in Oekraïne, een tekort aan personeel, inflatie, oplopende rente en een tekort aan grondstoffen raken ook de IT-sector. "De impact hiervan is terug te zien in stijgende energieprijzen, het wegvallen van ontwikkelcapaciteit, toename van cyberriskdreiging, leveringsproblemen door chiptekort en een tekort aan arbeidskrachten."

Maar tegelijkertijd blijven digitalisering en automatisering belangrijke aandrijvers voor de gehele economie, benadrukt de bank. Processen worden daarmee efficiënter, bijvoorbeeld door handmatig werk te automatiseren. En het kan zorgen voor het verbeteren van het business- en verdienmodel van bedrijven. De vraag naar technologie en advies blijft dan ook op peil. In een rondgang onder diverse IT-bedrijven wordt aangegeven dat er veel opdrachten binnenkomen.

Personeelsverloop neemt toe

Probleem is echter dat de capaciteit ontbreekt om de opdrachten op korte termijn uit te voeren. Want de IT-sector kampt al jaren met een enorm personeelstekort, wat volgens de bank nu écht pijn gaat doen. Het verloop onder het personeel neemt namelijk toe: een paar jaar geleden waren verloopcijfers rond de 10% nog normaal binnen de branche, maar die lopen nu op naar 15 tot 20%, met uitschieters naar meer dan 25%. "Een bedrijf met 125 werknemers en een verloop van 20% heeft dan iedere week te maken met een collega die vertrekt (offboarden) of een collega die start (onboarden)", geeft de Rabobank als voorbeeld.

Het gevolg is dat de groei in de IT-sector wat geremd wordt. De Rabobank stelt de groeiverwachting voor 2022 dan ook licht neerwaarts bij, van 7% naar 5%. 

HR-strategie essentieel

De huidige krapte op de arbeidsmarkt kent vier kenmerken. Opleiders leveren allereerst onvoldoende nieuwe instroom van jong talent af en werknemers hebben de luxe om bij het wisselen van een baan een stevige financiële stap voorwaarts te maken. De krapte zit bovendien vooral op hbo- en wo-niveau. "Denk hierbij aan developers, applicatie-, systeem-, of functioneel beheerders en security specialisten."

En door de enorme krapte worden werkgevers nu gedwongen tot creatieve oplossingen en een goede HR-strategie. "Het omgaan met oplopend personeelsverloop vergt veel inspanning en tijd. Tijd die IT-bedrijven vaak onvoldoende hebben (of nemen), gezien de werkdruk door de vele opdrachten. Toch kan een IT-onderneming vandaag de dag niet meer zonder een goede HR-strategie. Dit is een essentiële strategische pijler in de bedrijfsvoering."

Daarnaast adviseert de Rabobank in te zetten op 'hyperautomation'. "Hyperautomation is het, op software gebaseerd, automatiseren van zoveel mogelijk business en IT- processen", legt de bank uit. "Het combineert methoden en technologieën om bedrijfsprocessen automatisch uit te voeren, zodat het mogelijk wordt om medewerkers elders binnen de organisatie in te zetten. Is dit dan de heilige graal? Nee dat zeker niet, maar hyperautomation kan wel een deel van het antwoord zijn op de huidige arbeidsmarktkrapte."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in